Міжнародний благодійний фонд Олександра Андріюка

Діти повинні знати: ТРИ ПРАВИЛА ВИЖИВАННЯ ПРИ ПОЖЕЖІ

NoneNoneNone

Потрапляючи в надзвичайні ситуації, люди поводяться по-різному. Це залежить від темпираменту людини, приміром, людина може поводитися в буденному житті як флегматик, але коли протрапляє в екстримальну ситуацію - проявляються справжні задатки і вона може проявити себе як істинний сангвінік (лідер, який може зібрати навколо себе людей і вивести у потрібному напрямку), або ж навпаки.

У надзвичайних ситуаціях, коли потрібно зробити глибокий вдих і видих та почати рухатися до виходу, дитина поводиться навпаки: найчастіше починає губитися і панікувати, що неприпустимо, адже втрачаються дорогоцінні хвилини, які можуть врятувати життя. Багатьох колись на уроках ОБЖД вчили як поводитися у тій чи нішій ситуації, користуватися противогазом чи надавати першу медичну допомогу. Розуміння важливості таких уроків приходить з часом, а в сучасній системі освіти до подібних занять серйозно не підходять. А даремно!

Тож, вашій увазі важливі правила поведінки, які батькі повинні розповісти своїй дитині, якщо та, раптом, потрапила в епіцентр пожежі.

 

1. МОКРИЙ ШАРФИК

Це перше правило виходу з палаючого або задимленого приміщення. Беремо будь-який одяг шарф, футболку, кофту, поділ спідниці. Якщо є пляшка з водою змочуємо одяг, якщо води немає - потрібно пісяти на одяг. І дихаємо через змочену тканину. Як це не дивно звучить, сеча набагато краще фільтрує дим і отруйні речовини, ніж вода.

Зазвичай діти сміються з цього, але погоджуються, що в надзвичайній ситуації, коли хочеш лишитися живим, це робити не соромно. До речі, цей настрій "не соромно" потрібно створити в діалозі і пояснити дитині всі ризики, якщо цього вчасно не зробити.

 

2. ПРИВЧАЙТЕ ДІТЕЙ ДО ГРИ "ЗНАЙДИ ВИХІД"

Ми ніколи не замислюємося над тим, як знайти вихід під час пожежі. А це можна виховати у дитині швидко та весело в ігровій формі. Привчаючи дитину дивитися на розпізнавальні знаки, ми самі навчимося звертати на це увагу і раціонально мислити. Тому заходячи у будь-яке приміщення, упродовж 2-3 тижнів, весело і моментально дивимось куди б ми бігли, якби раптом трапилася пожежа.

 

3. ВИХОДЬ З ПАНІКУЮЧОГО НАТОВПУ

У надзвичайних ситуаціях важливо вміти вийти з натомпу, адже він часом несе за собою не менші ризики для життя, ніж  пожежа. Тож, у цьому пункті є три важливі правила:

 - йдемо лише в напрямку руху натовпу, не зупиняємося, навіть якщо рідні залишилися позаду. Ви зустрінетеся після того, як вийдите назовні.

- акуратно оминаємо гострі кути, стовпи і будь-які зустрічні перешкоди. Для цього потрібно уважно дивитися вперед і навколо, йти схрестивши руки перед собою і виставивши лікті трішки вперед і триматися руками за плечі. У такому випадку, якщо вас притисне натовп, ви зможете дихати.

- якщо впали: ніяких "згрупуватися". У вас є три секунди, щоб піднятися за всяку ціну. Для цього чиплятися "мертвою хваткою" за ноги, джинси тощо людини яка попереду і подібно мавпі підніматися на ноги. Пам'ятаємо, що людина попереду не буде рада такій поведінці, тому треба діяти швидко, акуратно та з розумінням.

 

ХАЙ ВАМ НІКОЛИ НЕ ЗНАДОБИТЬСЯ ЦЯ ІНФОРМАЦІЯ! АЛЕ ЗНАТИ ЇЇ ПОТРІБНО КОЖНОМУ!