Міжнародний благодійний фонд Олександра Андріюка

ПІДТРИМАЙ ПЕТИЦІЮ: ТВОЄ ЗАВТРА ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТВОГО СВІДОМОГО ВИБОРУ СЬОГОДНІ

NoneNone

Наше майбутнє у наших руках, інколи ми про це забуваємо і, самі того не розуміючи, завдаємо шкоди довкіллю. Не завжди потрібні гроші, щоб зробити світ навколо себе кращим, інколи потрібно зробити лише свідомий вибір і почати жити за новими правилами.

 

Для прикладу, ми використовуємо поліетиленовий пакет 20 хвилин, а розкладається він більше 100 років. Беручи одноразовий поліетиленовий пакет, ми отримуємо короткостроковий комфорт, але, водночас, скільки завдаємо шкоди?

 

- Щосекунди в світі використовується 160 000 поліетиленових пакетів. За рік - це 5 трильйонів пакетів, котрі б двічі покрили територію України, якщо їх розстелити.

 

- Менше 1% поліетиленових пакетів переробляється, решта потрапляє на сміттєзвалища, забруднює ґрунти, ліси, річки та моря.

 

- Кожен українець використовує близько 500 пакетів на рік. Натомість, у ЄС поставили за ціль використовувати до 90 штук на особу в рік.

 

- 1 млн. птахів та 100 тис. тварин щороку помирають від пакетів, плутаючи їх з їжею.Разом ми можемо зрушити ситуацію з місця!

 
 
Для цього необхідно почати використовувати пакети повторно або заміняти їх при можливості на багаторазові сумки та пакети рослинного походження. Проте, масштабний ефект можливий лише якщо ці альтернативи стануть широко розповсюдженими та доступними.
 
Створити умови для таких змін можна лише на законодавчому рівні, адже ці альтернативи вже є за кордоном, проте в України вони неконкуретноспроможні. Тому пропонуємо кожному, хто читатиме цю статтю зробити свій свідомий вибір та підписати петицію (ось за цим посиланням https://rethink.com.ua/uk/petitions/paket-ne-potriben), тим самим вимагати від органів законодавчої та виконавчої влади внести відповідні зміни до законодавства.